Botox blokkerer nerveimpulser til små ansiktsmuskler og hindrer at disse musklene trekker seg sammen. På denne måten blir den overliggende huden glatt og uten uønskede rynker. Botox virker kun på de spesifikke musklene som behandles og ikke på de nærliggende muskelgruppene.

Hva er Botox ?

Mikroskopiske mengder botulinum-toxin (“Botox”) sprøytes inn for lamme små muskler som forårsaker rynker. Botox er et registrert legemiddel som inneholder botulinum-toxin Type A. I meget små og fortynnete doser sprøytes legemiddelet inn i utvalgte ansiktsmuskler for å glatte ut rynker. De vanligste rynkene å behandle er rynker i pannen, «sinte-rynken» mellom øyenbrynene og rynker som oppstår ved øynene når man smiler.

Botox-injeksjon

Botox injiseres av med en engangssprøyte med svært tynn spiss. Fordi sprøytespissen er så tynn er det lite ubehag med behandlingen. Mange beskriver følelsen som et myggestikk.
Behandlingen tar ca 15 minutter, avhengig av hvor mange områder man ønsker å behandle. De første 3-4 timene bør man ikke gni eller massere det området som er behandlet. Derimot er det gunstig å bruke de musklene man ønsker blokkert så mye som mulig den første dagen etter behandlingen. Etter injeksjonen tar det 2-3 dager før Botox begynner å virke og inntil 7 dager før man får full effekt.

Botox-behandlingen gir ikke varig effekt. Effekten varer i gjennomsnitt 3-5 måneder etter den første behandlingen. Så kan man avgjøre om man ønsker å gjenta behandlingen og eventuelt også få behandlet andre områder. For å vedlikeholde optimal effekt av Botox bør man beregne å gjenta injeksjonene 2-3 ganger per år.

Fordelene med Botox

Botox glatter ut rynkene og noen opplever at Botox gir et løft i ansiktet som gjør at man ser friskere og mer opplagt ut.

Det er også en del kvinner som får injisert Botox mot migrene og som rapporterer om god effekt.
Vitenskapelige studier med Botox brukt mot rynker tyder på at effekten av Botox varer lenger for hver ny behandling.

Botox virker kun i de spesifikke musklene som behandles og ikke pånærliggende områder eller muskler.

Man kan gå tilbake på jobb eller til daglige gjøremål umiddelbart etter behandlingen.

Bivirkninger

Uønskete bivirkninger ved bruk av Botox er imidlertid svært sjeldne.

Den vanligste bivirkningen er ømhet eller en liten blodutredelse på innstikksstedet. I sjeldne tilfeller kan Botox gi en forbigående svekkelse av nærliggende muskler.

Fordi effekten av Botox er forbigående er også bivirkningene forbigående. Det er frem til i dag ikke rapportert om varige men etter behandling med Botox.

Botox kombinert med andre behandlinger
Rynker som oppstår på grunn av bruk av ansiktsmuskulaturen er best egnet til botox-behandling. Rynker som fortsatt er der når man slapper av i musklene, behandles best med Restylane eller laser. De vanligste kombinasjonene er med Restylane, hudprogram (rynkekremer) og laserbehandling.

Botox mot overdreven svette (hyperhidrose)

Botox er en effektiv behandlingsmetode mot overdreven svette både i armhuler og håndflater. Behandlingen har langvarig effekt (6-12 måneder).

Overdrevet svetting blir kalt hyperhidrose. Svetting er naturens måte å regulere kroppstemperaturen på, men personer som lider av hyperhidrose, produserer mye mer svette enn det som er nødvendig.

Botox blokkerer nerveimpulser til svettekjertlene og hindrer at disse skiller ut svette. Botox virker på injeksjonsområdet og ikke andre steder på kroppen.

Behandlingen

Botox injiseres via en sprøyte i armhulen/håndflaten. Man må regne med et stikk for annenhver centimeter med hud i armhulen og hver centimeter i håndflaten. Alle som ønsker bedøvelse, vil få dette. Man kan gjenoppta arbeid og andre gjøremål etter behandlingen.