Alle typer sprengte blodkar på legger og lår kan behandles. Dette kan arte seg som tydelige røde eller blålige årenettverk. Åreknuter må fjernes kirurgisk.

Behandling med skleroterapi

Årene blir behandlet med det vi kaller skleroterapi eller sklerosering. Skleroterapi er en injeksjon som inneholder ett medikament som irriterer åreveggene og gjør dem klebrige. Årene trekker seg sammen og ødelegges. Kroppen vil senere bryte ned ødelagte årer, som igjen vil transporteres vekk ved hjelp av mikrosirkulasjonen i kroppen.

Det er vanlig med 1-3 behandlinger avhengig av hvor hardt angrepet man er. Når de største årene er behandlet, vil det i visse tilfeller være behov for å behandle de minste årene med laser. Du må ha på støtte strømper umiddelbart etter behandlingen. Disse bør du ha på de første 24-48 timene etter behandlingen og siden på dagtid i 14 dager.

Permanent fjerning av sprengte blodkar

Effekten er permanent på de sprengte karene som behandles, men man kan ikke se bort i fra at kroppen muligens danner nye sprengte blodkar. Ved blant annet graviditet, arbeid som innebærer mye gange, stillestående eller stillestående arbeid er det fare for ny dannelse av nye sprengte blodkar. Blodkar som står i trykk kan være vanskeligere å fjerne i forhold til blodkar hvor trykket er lavere. I gjennomsnitt regner man med at 40-60 % av karene kan fjernes.

Bivirkninger

Det kan oppstå lett kløe, hevelse og rødme på innstikkstedet dette forsvinner som regel raskt. Blå merker kan og forekomme, i enkelte tilfeller kan disse vedvare et par uker. Årene som behandles kan virke blålig den første tiden etter behandling. Enkelte kan danne midlertidige brune pigmenteringer. Ved sjeldne tilfeller kan dannes sår på injeksjonsstedet. Hvis dette skulle oppstå skal støttestrømper tas av og pasienten kontakter klinikken.

Kan alle behandles ?

Gravide og ammende skal ikke behandles. Man bør heller ikke behandle dersom man har alvorlig diabetes.